Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

_____Η Ενορία Υπεραγίας Θεοτόκου Βλαχερνών βρίσκεται στο όμορφο προάστιο της Γαρίτσας, στο νότιο μέρος της πόλης της Κέρκυρας. Υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, της οποίας Μητροπολίτης είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Η Ενορία μας συνορεύει με την Ενορία Αγίας Τριάδος Γαρίτσας, με την Ενορία Αγίων Τριών Μαρτύρων Ανεμομύλου, με την Ενορία Αναλήψεως της περιοχής Αναλήψεως-Κανονίου και με την Ενορία Αγίου Απολλοδώρου της περιοχής των Παγκρατέικων.
_____Ο ενοριακός ιερός ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου Βλαχερνών κτίστηκε πριν από τα μέσα του 18ου αιωνα, δίπλα στον μικρότερο αλλά πολύ παλαιότερο μεταβυζαντινό ιερό ναό του αγίου Νικολάου των Ξένων. Εορτάζει στις 2 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής της Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχέρναις. Ο ιερός ναός του αγίου Νικολάου των Ξένων εορτάζει ανήμερα της εορτής του αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, καθώς και ανήμερα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου.
_____Εφημέριοι της Ενορίας Υ.Θ. Βλαχερνών είναι, από το 1984 ο πρωτοπρεσβύτερος π. Διονύσιος Καρύδης και από το 2009 ο πρεσβύτερος π. Σπυρίδων Καρύδης.

_____Στοιχεία επικοινωνίας: Ι.Ναός Υ.Θ. Βλαχερνών, οδός Βλαχερνων 3, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΓΑΡΙΤΣΑΣ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

_____Τα προάστια της Γαρίτσας και του Ανεμομύλου και οι πιο γνωστοί από τους ιερούς ναούς τους, όπως καταγράφονται σε παλαιό χάρτη της Κέρκυρας από την εποχή της ενετοκρατίας (περίπου 1716).
_____Δεξιά από τους ιερούς ναούς Υ.Θ. Βλαχερνών και αγίου Νικολάου των Ξένων φαίνεται στον χάρτη ότι περνούσε κανάλι το οποίο πιθανόν ένωνε τον όρμο της Γαρίτσας με τον αρχαίο Yλλαϊκό Λιμένα (σημερινή λιμνιθάλασσα Χαλικιόπουλου). Κοντά στον άγιο Νικόλαο αποτυπώνεται και μικρή γέφυρα που περνούσε πάνω από το κανάλι αυτό.

Η Γαρίτσα και ο Ανεμόμυλος και οι ίδιοι ιεροί ναοί τους σήμερα, σε φωτογραφία από δορυφόρο από το Google Earth.

_____Η περιοχή της Γαρίτσας αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο βρέθηκαν και βρίσκονται κατά τις ανασκαφές σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Παρακάτω βλέπετε τον χάρτη της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας, στο πάνω μέρος του οποίου αποτυπώνεται και η ευρύτερη περιοχή της Γαρίτσας και του Ανεμομύλου.